info@marioz.gr | 2310512806

The Microsoft Dilemma [Documentary]

MARIOZ.GR - Κατασκευή Eshop > Νέα & Άρθρα  > Data Privacy  > The Microsoft Dilemma [Documentary]
The Microsoft Dilemma

To ντοκυμαντέρ The Microsoft Dilemma μας δίνει την ευκαιρία, τη περίοδο των εορτών, όπου έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αφιερώσουμε χρόνο σε θέματα που διαφορετικά -στους καθημερινούς ταχύτατους ρυθμούς μας- δεν θα μπορούσαμε να επιστήσουμε τη προσοχή μας να δούμε και σκεφτούμε (food 4 thought) το ντοκυμαντέρ The Microsoft Dilemma παραγωγής Arpad Bondy Filmproduktion with RBB/WDR, 2018 και δημιουργίας και που μας εισάγει σε μια ερευνητική μελέτη:

Στην Ευρώπη, η τεχνολογία πληροφοριών κάθε κρατικής διοίκησης και των θεσμικών οργάνων της –στρατός, αστυνομία, δημοσιονομικές αρχές κ.λπ.– βασίζεται σε προγράμματα της Microsoft. Αυτή η εξάρτηση μας εκθέτει σε υψηλό τεχνικό και πολιτικό κίνδυνο ασφάλειας.

Διακυβεύεται η ψηφιακή μας κυριαρχία και τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών;

Το ντοκυμαντερ The Microsoft Dilemma μας αναφέρει ότι η Microsoft θεωρείται γενικά ο δεινόσαυρος της ψηφιακής εποχής, υστερώντας από τους γίγαντες δεδομένων Google, Facebook ή Amazon. Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία είναι πιο ισχυρή σήμερα από ποτέ. Η δύναμη του μονοπωλίου της δεν είναι πουθενά πιο εμφανής όσο στην Ευρώπη: από τη Φινλανδία μέχρι την Πορτογαλία, από την Ιρλανδία στην Ελλάδα, η τεχνολογία πληροφοριών κάθε κρατικής διοίκησης και των θεσμών της –στρατός, αστυνομία, δημοσιονομικές αρχές κ.λπ.– βασίζεται σε προγράμματα της Microsoft. Όμως, δεδομένου ότι τα ψηφιακά συστήματα επεκτείνονται συνεχώς και αυξάνουν τη σημασία τους, οι χώρες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από αυτήν την εταιρεία. Κατά συνέπεια το σύστημα πληροφοριών καθίσταται όλο και πιο ευάλωτο λόγω των τρωτών σημείων ασφάλειας που ενυπάρχουν στο λογισμικό της Microsoft. Η παγκόσμια επίθεση στον κυβερνοχώρο “WannaCry”, για παράδειγμα, συνέβη ως αποτέλεσμα ευπάθειας ασφαλείας της Microsoft.

 

Αυτή η εξάρτηση προκαλεί συνεχώς αυξανόμενα κόστη –περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέλη αδειοδότησης κάθε χρόνο– και εμποδίζει την τεχνική πρόοδο στις κρατικές αρχές. Υπονομεύει συστηματικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προμηθειών και ανταγωνισμού και οδηγεί αναπόφευκτα στο να έχει η εταιρεία μια συντριπτική πολιτική επιρροή.

 

Τέλος το ντοκυμαντέρ The Microsoft Dilemma, εκθέτει τα κρατικά συστήματα πληροφορικής μαζί με τα δεδομένα των πολιτών σε υψηλό τεχνικό και πολιτικό κίνδυνο ασφάλειας. Διακυβεύεται η ψηφιακή κυριαρχία της Ευρώπης;

The Microsoft Dilemma