info@marioz.gr | 2310512806

The Great Hack [Documentary]

MARIOZ.GR - Κατασκευή Eshop > Νέα & Άρθρα  > Data Privacy  > The Great Hack [Documentary]
The Great Hack

Το παρόν άρθρο προτείνει να δούμε και σκεφτούμε (food 4 thought) το ντοκυμαντέρ The Great Hack παραγωγής Netflix και δημιουργίας Amer και Noujiam Kaiser μας εισάγει στο κόσμο της  Cambridge Analytica. Το ντοκυμαντέρ χρησιμοποιεί προσεγμένη αφήγηση και συναρπαστικά γραφικά για να δημιουργήσει μια δυστοπική ταινία τρόμου για την εποχή μας.

Επειδή #MenoumeSpiti έχουμε ένα λόγο παραπάνω να αφιερώσουμε χρόνο σε θέματα που διαφορετικά -στους καθημερινούς ταχύτατους ρυθμούς μας- δεν θα μπορούσαμε να επιστήσουμε τη προσοχή μας.

The Great Hack: Το δικαίωμα στα προσωπικά δεδομένα είναι μέρος των δικαιωμάτων του ανθρώπου

Αυτό είναι το κεντρικό μαχητικό σλόγκαν του ντοκιμαντέρ The Great Hack.

Σύμφωνα με το πνεύμα του The Great Hack (Το μεγάλο χακάρισμα), η Cambridge Analytica δεν ήταν απλά μια συμβουλευτική φίρμα που έπαιζε στα δάχτυλα τους αλγόριθμους και ειδικευόταν στις πολιτικές καμπάνιες, αλλά μια μηχανή προπαγάνδας και ένα υπερόπλο σύγχρονου πολιτισμικού πολέμου που πόνταρε στον φόβο και στην οργή που ρέουν στα αυλάκια του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ως αφήγηση για το σκάνδαλο, το οποίο κυριάρχησε σε όλο τον κόσμο για δύο χρόνια μετά την εκλογή του Προέδρου Donald Trump, η ταινία είναι σύντομη και λεπτομερής. Ξεκινάει καθώς οι ειδήσεις σπάζουν ότι η Cambridge Analytica απέσπασε ανήθικα τα δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες του Facebook και την χρησιμοποίησε για να στοχεύσει ευάλωτους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε μια προσπάθεια να επιλέξουν τον Trump και να περάσει το ψήφισμα Brexit.

 

Το ντοκυμαντέρ παρακολουθεί την προσπάθεια του καθηγητή Ντέιβιντ Κάρολ να πάρει -απαιτήσει νομικά- τα δικά του προσωπικά δεδομένα από την Cambridge Analytica. Επικεντρώνεται κυρίως στον πρώην υπάλληλο της CA Brittany Kaiser και την απόφαση της να στραφεί εναντίον του εργοδότη της – να γίνει whistleblower.

 

Οι Amer και ο Noujaim αποκαλύπτουν το ψηφιακό αποτύπωμα που αφήνουμε πίσω μας όταν στέλνουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ψάχνουμε κάτι σε μια μηχανή αναζήτησης, παραμένουμε σε μια διαφήμιση, κάνουμε μια αγορά ή κάνουμε ‘like’ στα social media.

Ήμασταν όλοι τόσο ερωτευμένοι με το όνειρο αυτής της ελεύθερης και διαρκούς διασύνδεσης που δεν κάναμε τον κόπο να διαβάσουμε τους 'όρους και τις προϋποθέσεις'

Η αφήγηση του ντοκιμαντέρ The Great Hack καυτηριάζει έντονα την ευπιστία όλων μας σε σχέση με την ανέμελη προσφορά εκ μέρους μας των δεδομένων, των προσδοκιών, των επιθυμιών μας σε μια κολοσσιαία βιομηχανία όπως αυτή της σύγχρονης τεχνολογίας και επικοινωνίας, σε μια εποχή που η πληροφορία έχει αντικαταστήσει το πετρέλαιο ως το πιο πολύτιμο αγαθό στον πλανήτη.

 

Στη συνέχεια το ντοκυμαντέρ χρησιμοποιεί τεχνικές CGI για να δείξει πώς γίνεται αυτή η διαδρομή δεδομένων ‘εναντίον μας’, καθημερινά: να μας πουλήσει πράγματα, να μας ωθήσει να ψηφίσουμε ή να απέχουμε από τις ψηφοφορίες, ή να μας ενώνουν σύμφωνα με τις επιταγές όσων έχουν πληρώσει αρκετά για να εκμεταλευτούν τα ψηφιακά μας νήματα και να τα βάλουν σε ένα δίκτυο των δικών τους επιθυμιών.

The Great Hack

Cambridge is really a vehicle to take us into the story of Facebook and Silicon Valley at large, and how that is what we actually really need to be focused on

Αφού παρακολουθήσετε το The Great Hack, θα έχετε μια πολύ καλύτερη κατανόηση για το πώς μοιάζουν η παρακολούθηση, η συγκομιδή και η πώληση των δεδομένων και πώς αναπτύσσονται σε άτομα, κοινότητες και έθνη.

Με αυτόν τον τρόπο, το Great Hack είναι μια σύγχρονη ιστορία τρόμου. Ο κακοποιός είναι το Cambridge Analytica, ναι, αλλά και το Facebook και όλα τα συστήματα που αφήνουν τους ανθρώπους να χειραγωγούνται από τις ψηφιακές ψυχολογικές ενδείξεις που φεύγουν από τη ζωή τους. Είναι τρομακτικό επειδή είναι αλήθεια.