info@marioz.gr | 2310512806

Inrupt: το σχέδιο για τον επόμενο ιστό

MARIOZ.GR - Κατασκευή Eshop > Νέα & Άρθρα  > Data Privacy  > Inrupt: το σχέδιο για τον επόμενο ιστό
Inrupt

Inrupt: το σχέδιο για τον επόμενο ιστό

Η νέα αποστολή του Sir Tim Berners-Lee είναι να σας βοηθήσει να αναλάβετε τον έλεγχο των δεδομένων σας. Το σχέδιο του ονομάζεται Inrupt

 

Ο δημιουργός του Διαδικτύου πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή. Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Sir Tim Berners-Lee – ο πατέρας του παγκόσμιου ιστού – ξεκίνησε το Inrupt, μαζί με τον επιχειρηματία cyber security John Bruce, με αποστολή “να επαναφέρει την ιδιοκτησία των δεδομένων σε κάθε χρήστη του διαδικτύου”.

 

Από το 2015, ο Berners-Lee εργάζεται σε μια νέα υποδομή ιστού που ονομάζεται Solid, η οποία επανεξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές ιστού αποθηκεύουν και μοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα. Το Inrupt αποσκοπεί να οδηγήσει την ανάπτυξη της πλατφόρμας Solid από μια καινοτόμο ιδέα σε μια βιώσιμη πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. “Η ομάδα μου στο CSAIL [Laboratory of Computer Sciences and Artificial Intelligence Laboratory] στο MIT εργάζονταν στο Solid για αρκετά χρόνια”, λέει ο Berners-Lee. “Ο αρχικός στόχος του Inrupt είναι να προσθέσει την ενέργεια και τους πόρους μιας εκκίνησης στην open-source προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί το Solid κίνημα να πραγματοποιηθεί.”

 

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο ιστός έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ διαφορετικό από το αρχικό όραμα της Berners-Lee για ανοικτό πνεύμα, συνεργασία και δημιουργικότητα. Τα περισσότερα από τα δεδομένα που βάζουμε στο διαδίκτυο είναι πλέον κακοσχηματισμένα στους διακομιστές εταιρειών όπως το Google, το Facebook και το Twitter και χρησιμοποιούνται για να μας πουλήσουν ως κοινό μια στοχευμένη διαφήμιση. Μπορούμε να κατεβάσουμε και να διαγράψουμε τα ιστολόγιά μας στο διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούμε να μεταφέρουμε εύκολα τα δεδομένα μας μεταξύ των υπηρεσιών. “Η καινοτομία και η δημιουργία αξίας προκαλούνται από ισχυρές δυνάμεις που επικεντρώνονται κυρίως στο τι κερδίζει ή υπηρετεί πολιτικές ατζέντες”, λέει ο John Bruce, ο οποίος αναλαμβάνει το ρόλο του CEO στη Inrupt, ενώ ο Berners-Lee είναι ο CTO.

 

Η μεγάλη ιδέα πίσω από το Solid είναι ότι αντί μιας επιχείρησης που αποθηκεύει όλα τα προσωπικά σας δεδομένα στους διακομιστές της, θα έχετε τα δικά σας προσωπικά δεδομένα “pod”, τα οποία βρίσκονται σε ένα διακομιστή Solid. Μπορείτε να εκτελέσετε το δικό σας διακομιστή ή να το φιλοξενήσετε με έναν πάροχο, όπως και με έναν προσωπικό ιστότοπο. Μπορείτε να δώσετε στις μεμονωμένες εφαρμογές την άδεια να διαβάζουν και να γράφουν στο pod σας. Όταν θέλετε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή, απλά θα ανακαλέσετε την πρόσβασή της. Τα δεδομένα παραμένουν στη κατοχή σας και οι επιχειρήσεις δημιουργίας εφαρμογών δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για την αποθήκευση, τη διαγραφή ή την εύκολη εξαγωγή τους.

Inrupt

Εκτός από τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης Solid και των εφαρμογών για την πλατφόρμα, το Inrupt θα φιλοξενήσει δωρεάν Solid pods για να διευκολύνει τους ανεξάρτητους προγραμματιστές να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές. Η εταιρεία εδρεύει στη Βοστώνη, στη Μασαχουσέτη, και υποστηρίζεται από την εταιρεία venture capital Glasswing Ventures. Διαθέτει σήμερα προσωπικό άνω των 20 ετών, συν μια ενεργή κοινότητα ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα.

 

Οι Bruce και Berners-Lee δεν περιμένουν τη σημερινή γενιά τεχνολογιών γιγάντων να στραφούν σε ένα ανοιχτό και αποκεντρωμένο μοντέλο: η Amazon και το Facebook είναι απίθανο να εγκαταλείψουν ποτέ τις τεράστιες μνήμες δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από δισεκατομμύρια χρήστες. Ωστόσο, ελπίζουν ότι το εναλλακτικό τους πρότυπο θα υιοθετηθεί από έναν όλο και περισσότερο οικείο πληθυσμό των χρηστών του διαδικτύου και των οργανισμών. “Στο διαδίκτυο, όπως το αντιλαμβανόμαστε, θα εμφανιστούν και θα αναπτυχθούν εντελώς νέες επιχειρήσεις, οικοσυστήματα και ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών φιλοξενίας, των παρόχων εφαρμογών, των συμβούλων επιχειρήσεων, των σχεδιαστών και των προγραμματιστών”.

Λέει ο Μπρους:

 

“Οι καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου θα βρουν απίστευτη αξία σε νέα είδη εφαρμογών που είναι αδύνατο στον ιστό του σήμερα.”

 

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 1.200 νέα μέλη Solid community και περισσότεροι από 30 προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα δημιουργούν εφαρμογές στην πλατφόρμα. Ο τρέχων κατάλογος των εφαρμογών Solid περιλαμβάνει εφαρμογές διαχείρισης, κατάλογο επαφών και εργαλεία ανταλλαγής μηνυμάτων και συμπλέγματα εφαρμογών blogging, κοινωνικών εφαρμογών και σημειώσεων.

There is no single killer app. For different people, different apps will be life-changing.

Προς το παρόν, οι Bruce και Berners-Lee δεν είναι διατεθειμένοι να αναφέρουν πολλά για το πώς η Inrupt σχεδιάζει να κερδίσει χρήματα, εκτός από το ότι η εταιρεία θα προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για επιχειρήσεις και μεμονωμένους χρήστες που θέλουν να εφαρμόσουν το Solid.

 

Όπως το βλέπει ο Μπρους, οι πραγματικές ευκαιρίες αναμένονται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη επινοηθεί. “Υπάρχει ήδη μια αυξανόμενη όρεξη για το Solid από δυνητικές επιχειρήσεις και συνεργάτες που αναγνωρίζουν ότι το Solid μπορεί να τους απαλλάξει από το αποπνικτική νοοτροπία των μονοπωλείων δεδομένων και να δημιουργήσει μια -δεύτερη ευκαιρία- για καινοτομία”.