info@marioz.gr | 2310512806

Aaron Swartz

Information is power. But like all power, there are those who want to keep it for themselves
– Aaron Swartz

Ο Aaron Swartz (November 8, 1986 – January 11, 2013) ήταν ένα θαύμα προγραμματισμού υπολογιστών και ακτιβιστής που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία για ένα ελεύθερο και ανοιχτό Διαδίκτυο και χρησιμοποίησε την τεχνολογία για την καταπολέμηση των κοινωνικών, εταιρικών και πολιτικών αδικιών.

Το 2000, σε ηλικία 14 ετών, ο Aaron Swartz συνέγραψε την έκδοση RSS 1.0 και λίγο αργότερα εντάχθηκε σε μια ομάδα εργασίας στην Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού για να βοηθήσει στην ανάπτυξη κοινών μορφών δεδομένων που χρησιμοποιούνται στον Παγκόσμιο Ιστό.

 

Ήταν ένας από τους πρώτους αρχιτέκτονες του Creative Commons και προγραμματιστής της Open Library του Internet Archives, μιας δωρεάν βάσης δεδομένων βιβλίων και της ψηφιακής βιβλιοθήκης ανοιχτής στο κοινό.

 

Ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Infogami και όταν συγχωνεύτηκε με τον διαδικτυακό ιστότοπο ειδήσεων Reddit, έγινε συνιδιοκτήτης. Εκεί, ο Aaron Swartz κυκλοφόρησε ως ελεύθερο λογισμικό το web πλαίσιο που ανέπτυξε, web.py.

 

Το 2008, ίδρυσε το Watchdog.net , για να δημιουργήσει μεγαλύτερη πολιτική διαφάνεια και να βοηθήσει τους πολίτες να οργανωθούν σε επίπεδο βάσης. Το 2010, ίδρυσε την διαδικτυακή ομάδα Demand Progress, η οποία ξεκίνησε μια επιτυχημένη εκστρατεία ενάντια σε δύο νομοσχέδια λογοκρισίας στο Διαδίκτυο (SOPA/PIPA) και το 2010-11 μελέτησε την επιρροή του ”Big Money” στους θεσμούς, την πολιτική και τις δημόσιες απόψεις στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Edmond J. Safra Center for Ethics.

 

Ο Aaron Swartz έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να καταστούν τα κυβερνητικά και ακαδημαϊκά δεδομένα πιο δωρεάν διαθέσιμα στο κοινό. Το 2011, ο Aaron Swartz κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε ένα σύστημα υπολογιστή του MIT για να κατεβάσει πολυάριθμα ακαδημαϊκά άρθρα από το διαδικτυακό αρχείο JSTOR. Ο JSTOR αποφάσισε να μην ασκήσει κατηγορίες και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην ασκήσει δίωξη, αλλά ο Aaron Swartz κατηγορήθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για 13 κατηγορίες κακουργημάτων. Οι εισαγγελείς αρνήθηκαν όλες τις προσφορές διευθέτησης που δεν περιελάμβαναν χρόνο φυλάκισης και ζήτησαν από τον Aaron Swartz να δηλώσει ένοχος για κακούργημα.

 

Η υπόθεση εκκρεμούσε όταν ο Aaron Swartz πέθανε σε ηλικία 26 ετών τον Ιανουάριο του 2013. Οι ανησυχίες ότι οι κατηγορίες ήταν υπερβολικές οδήγησαν σε έρευνα του Κογκρέσου για τον τρόπο με τον οποίο οι εισαγγελείς χειρίστηκαν την υπόθεση. Έκτοτε, η υπόθεση του Aaron Swartz ενέπνευσε προτεινόμενες τροποποιήσεις στον νόμο περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών που θα αφαιρούσαν την «επικίνδυνα ευρεία ποινικοποίηση της διαδικτυακής δραστηριότητας», σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

 

Του απονεμήθηκε μετά θάνατον το βραβείο James Madison Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών για το ότι ήταν «ειλικρινής υπέρμαχος της δημόσιας συμμετοχής στην κυβέρνηση και της απεριόριστης πρόσβασης σε επιστημονικά άρθρα με κριτές». 

Μετά θάνατον, το 2013 του απονεμήθηκε η διάκριση στο  Internet Hall of Fame.

Aaron Swartz