info@marioz.gr | 2310512806

Green Programming: Βιωσιμότητα στο Λογισμικό

MARIOZ.GR - Κατασκευή Eshop > Νέα & Άρθρα  > Internet  > Green Programming: Βιωσιμότητα στο Λογισμικό
Green Programming

Green Programming: Βιωσιμότητα στο Λογισμικό

Για να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό αποτύπωμα του άνθρακα στο πλανήτη, οι web developers ελαχιστοποιούν τον κώδικα. Ονομάστε το: πράσινο προγραμματισμό – Green Programming.

 

To χαρακτηριστικό παράδειγμα Green Programming που θα αναφέρω στο παρόν άρθρο είναι ο Danny van Kooten, ένας Ολλανδός προγραμματιστής που αποφάσισε να μειώσει τo ενεργειακό του αποτύπωμα στο πλανήτη μη τρώγοντας πλέον βόειο κρέας και μη χρησιμοποιόντας αεροπλάνα για τις μετακινήσεις του. Στη συνέχεια, πριν από πέντε μήνες, έκανε μια ακόμη αλλαγή που είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο – και χρειάστηκε …μόνο ένα πληκτρολόγιο.

 

Ο Van Kooten είναι ο Green Programming δημιουργός ενός δημοφιλούς πρόσθετου WordPress που βοηθά τους ιδιοκτήτες ιστότοπων να χρησιμοποιούν τη λίστα αλληλογραφίας της υπηρεσίας Mailchimp. Βέβαια όπως κάθε ‘πρόσθετο’ (plug-in) του wordpress κάνει επίσης τον ιστότοπο ελαφρώς μεγαλύτερο προσθέτοντας μερικές χιλιάδες γραμμές κώδικα – στον ήδη υπάρχον. Κατά συνέπεια κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται τη σελίδα σας, ένας διακομιστής πρέπει να στέλνει μέρος του κώδικα του van Kooten από το πρόγραμμα περιήγησης (browser). Η αποστολή δεδομένων -φυσικά- συνεπάγεται τη χρήση ενέργειας, όσο λιγότερος κώδικας αποστέλεται, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνεται – Green Programming.

Green coding is a term recently popularized for its environmental intentions and refers to programming code that is written to produce algorithms that have minimal energy consumption. Research suggests that there are two types of considerations to make – structural and behavioural ones. Structural considerations would encompass the energy measures related to code blocks (units of code) whereas behavioural considerations would be the energy consumption that is related to user scenarios such as sending an email or checking your Twitter feed.

Φυσικά, 20 KB είναι μια ”μικρή” μείωση. Αλλά σκεφτείτε ότι 2 εκατομμύρια ιστοσελίδες χρησιμοποιούν το παραπάνω plug-in. Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμησή, η περικοπή του κώδικα μείωσε στον κόσμο τη μηνιαία παραγωγή CO2 κατά 59.000 χιλιόγραμμα, περίπου ισοδύναμο με το να πετάς από το Νέο Υόρκη στο Άμστερνταμ και πίσω 85 φορές. Δεν είναι άσχημα… για δύο ώρες coding.

Tη τάση του ”πράσινου προγραμματισμού-Green Programming”  μοιράζονται οι σχεδιαστές ιστοσελίδων σε όλο τον πλανήτη.

 

Το αποκαλούν «βιώσιμο» σχεδιασμό λογισμικού, και προωθείται από τεχνολόγους που μετρούν τον ενεργειακό προϋπολογισμό σχεδόν κάθε κλικ στο οικοσύστημα πληροφοριών μας. Είναι ένα περιβάλλον που μπορούν να επιτευχθούν πολλοί στόχοι. Επειδή μεγάλο μέρος της ζωής μας μεσολαβείται από λογισμικό, οι μικροσκοπικές αλλαγές του Green Programming μπορεί να είναι πολύ σημαντικές.

 

Αυτή την άνοιξη, μια ομάδα μαθητών σχεδίασε ένα Instagram φίλτρο που μειώνει το μέγεθος αρχείου μιας φωτογραφίας που έχετε κάνει ‘post’ ή ‘story’ κατά 40 τοις εκατό. Το φίλτρο μετατρέπει την εικόνα σε ”ρετρό” που θυμίζει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία εφημερίδας. Ο στόχος δεν ήταν μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά να παραχθεί κάτι τόσο όμορφο που οι άνθρωποι «θα ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν» και ταυτόχρονα να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Αν κάθε ενήλικας στην Ελλάδα έστελνε μόλις ένα (1) λιγότερο “ευχαριστήριο” email την ημέρα, θα μείωνε κατά 3 τόνους το απωτύπωμα άνθρακα ανά έτος, ίσο με 5 πτήσεις μετ ‘επιστροφής μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου.

Κωδικοποιώντας/προγραμματίζοντας/Green Programming τον ψηφιακό μας κόσμο για λιγότερη χρήση ενέργειας τον κάνει συχνά πιο ευχάριστο επίσης.

Σκεφτείτε, ας πούμε, όλο αυτόν τον κώδικα διαφήμισης που φουσκώνει ιστοσελίδες – megs και megs of crap, και επιβραδύνει τη σελίδα  σε χρόνο φόρτωσης. «Πινγκάρει συνεχώς διακομιστές και δεν είναι πολύ αποτελεσματικό», λέει ο Tim Frick, ιδρυτής της Mightybytes, μιας πράσινη συμβουλευτικής εταιρίας ιστού. “Ολες αυτές οι πληροφορίες αθροίζονται».
Η Mightybytes μείωσε τον όγκο της αρχικής σελίδας κατά 90% (μέγεθος δεδομένων) και ο χρόνος φόρτωσης έγινε 15 φορές ταχύτερος. Αυτό είναι Green Programming!

 

Επίσης, οι συνήθειές μας στην ”περριτή επικοινωνία” μπορούν να προσθέσουν μέχρι ένα βουνό άνθρακα. Εξετάστε όλα τα μικρά social email που στέλνουμε του τύπου: “ευχαριστώ”, “κατάλαβα”, “lol”. Η εταιρεία Ovo εξέτασε τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με στοιχεία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Lancaster Mike Berners-Lee, ο οποίος αναλύει τα αποτυπώματα άνθρακα — διαπίστωσαν ότι αν κάθε ενήλικας στην Ελλάδα έστελνε μόλις ένα (1) λιγότερο “ευχαριστήριο” email την ημέρα, θα μείωνε κατά 3 τόνους το απωτύπωμα άνθρακα ανά έτος, ίσο με 5 πτήσεις μετ ‘επιστροφής μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου.

Green Programming

Βεβαίως, υπάρχει ένας προφανής αντίλογος σε αυτό το σχεδιαστικό κίνημα Green Programming: Γιατί να εστιάσουμε στα άτομα;

Για να πετύχουμε πραγματικά ζουμερούς στόχους για τον άνθρακαμείωση, πρέπει να κοιτάξουμε στις μεγάλες υποδομές. Εξήντα ένα τοις εκατό όλης της διαδικτυακής δραστηριότητας προέρχεται από προμηθευτές βίντεο. (Μόνο οι λογαριασμοί Netflix ευθύνονται για το 13%.) Οι ετήσιες εκπομπές Bitcoin mining είναι περίπου ίσες με τους ετήσιους ρύπους της Σρι Λάνκα. Κοιτάξτε στο AI. Η εκπαίδευση και μόνο ενός (1) μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να δημιουργήσει έως και πέντε φορές το CO2 της συνολικής εκπομπής στη διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου, αναφέρει στην έρευνα της η επιστήμονας υπολογιστών Emma Strubell και οι συνεργάτες. Ολες αυτές οι εταιρίες κολοσσοί χρειάζονται αναθεώρηση της αποτελεσματικότητας τους – Τώρα!

 

Συνεπώς ακόμα και αν οι μικρές τροποποιήσεις στο σχεδιασμό/προγραμματισμό/development -Green Programming- δεν είναι δυνατόν να εξαλείψουν τις εκπομπές άνθρακα από ταινίες on demand ή bitcoin mining είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε/φέρνουμε στο επίκεντρο της καθημερινής μας  χρήσης το αποτύπωμα CO2 του καθημερινού μας ψηφιακού βίου και αλληλπίδρασης — και αυτό καθιστά την αξία του ο κώδικας χαμηλής ενέργειας υπερπολύτιμο.

Sharing is Caring!