info@marioz.gr | 2310512806

Τι είναι το ChatGPT και πώς να το χρησιμοποιήσετε;

MARIOZ.GR - Κατασκευή Eshop > Νέα & Άρθρα  > AI (Artificial Intelligence)  > Τι είναι το ChatGPT και πώς να το χρησιμοποιήσετε;
Τι είναι το ChatGPT και πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Τι είναι το ChatGPT και πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Το OpenAI εισήγαγε μια τεχνητή νοημοσύνη μακράς μορφής που απαντά σε ερωτήσεις που ονομάζεται ChatGPT που απαντά σε σύνθετες ερωτήσεις συνομιλητικά.

Είναι μια επαναστατική τεχνολογία γιατί έχει εκπαιδευτεί να μαθαίνει τι εννοούν οι άνθρωποι όταν κάνουν μια ερώτηση.

Πολλοί χρήστες αισθάνονται δέος για την ικανότητά του να παρέχει απαντήσεις ανθρώπινης ποιότητας, εμπνέοντας την αίσθηση ότι μπορεί τελικά να έχει τη δύναμη να διαταράξει τον τρόπο αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με τους υπολογιστές και να αλλάξει τον τρόπο ανάκτησης των πληροφοριών.

Τι είναι το ChatGPT;

Το ChatGPT είναι ένα μεγάλο chatbot μοντέλο γλώσσας που αναπτύχθηκε από την OpenAI βασισμένο στο GPT-3.5. Διαθέτει μια εξαιρετική ικανότητα να αλληλεπιδρά με τους χρήστες σε μορφή διαλόγου και να παρέχει απαντήσεις που μπορεί να φαίνονται εκπληκτικά ανθρώπινες.

 

Τα μεγάλα μοντέλα γλώσσας εκτελούν την εργασία της πρόβλεψης της επόμενης λέξης σε μια σειρά από λέξεις.

 

Η ενίσχυση της μάθησης με ανθρώπινα σχόλια (RLHF) είναι ένα επιπλέον επίπεδο εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα σχόλια για να βοηθήσει το ChatGPT να μάθει την ικανότητα να ακολουθεί οδηγίες και να δημιουργεί απαντήσεις που είναι ικανοποιητικές για τους ανθρώπους.

Ποιος δημιούργησε το ChatGPT;

Το ChatGPT δημιουργήθηκε από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Η OpenAI Inc. είναι η μη κερδοσκοπική μητρική εταιρεία της OpenAI LP, μιας κερδοσκοπικής εταιρείας.

 

Η OpenAI είναι γνωστή για το DALL·E της, ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης που δημιουργεί εικόνες από κείμενο οδηγιών που ονομάζονται prompts.

 

Ο CEO είναι ο Sam Altman, ο οποίος προηγουμένως ήταν πρόεδρος της Y Combinator.

 

Η Microsoft είναι εταίρος και επενδυτής στο ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μαζί ανέπτυξαν την πλατφόρμα Azure AI.

Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα

Το ChatGPT είναι ένα είδος μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (LLM) που εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να προβλέψει με ακρίβεια την επόμενη λέξη σε μια πρόταση. Έχει διαπιστωθεί ότι η αύξηση του μεγέθους των συνόλων δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των LLMs βελτιώνει σημαντικά την απόδοσή τους.

 

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Stanford, το GPT-3 έχει 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους και εκπαιδεύτηκε σε 570 γιγαμπάιτ κειμένου, καθιστώντας το πάνω από 100 φορές μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του, το GPT-2. Αυτή η αύξηση της κλίμακας έχει επιτρέψει στο GPT-3 να εκτελεί εργασίες για τις οποίες δεν εκπαιδεύτηκε ρητά, όπως η μετάφραση προτάσεων από τα αγγλικά στα γαλλικά με ελάχιστα ή καθόλου παραδείγματα. Ενώ το GPT-3 υπερτερεί σε μοντέλα που εκπαιδεύτηκαν ρητά για ορισμένες εργασίες, υστερεί σε άλλες.

 

Παρόλο που τα LLM μπορούν να γράψουν παραγράφους και ολόκληρες σελίδες περιεχομένου, περιορίζονται στο ότι μπορεί να μην καταλαβαίνουν πάντα τι θέλει ένας άνθρωπος. Εδώ είναι που το ChatGPT βελτιώνει την τεχνολογία τελευταίας γενιάς, χάρη στην τεχνική εκπαίδευσης Reinforcement Learning with Human Feedback (RLHF).

Πώς εκπαιδεύτηκε το ChatGPT;

Το ChatGPT εκπαιδεύτηκε επεξεργάζοντας μαζικές ποσότητες δεδομένων από το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων πηγών όπως συζητήσεις στο Reddit, για να μάθει διάλογο και να πετύχει έναν ανθρώπινο τρόπο απάντησης. Το AI εκπαιδεύτηκε επίσης χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται Ενίσχυση Μάθησης με Ανατροφοδότηση από Ανθρώπους, η οποία του επέτρεψε να κατανοήσει τις ανθρώπινες προσδοκίες όταν απαντά σε ερωτήσεις, πέρα ​​από το απλό πρόβλεψη της επόμενης λέξης. Αυτή η προσέγγιση επαναστατικοποιεί την εκπαίδευση του μοντέλου γλωσσικής επεξεργασίας, καθώς στοχεύει να αυξήσει τη θετική επίδραση μεγάλων μοντέλων γλώσσας, ευθυγραμμίζοντάς τα με την πρόθεση του χρήστη, καθιστώντας τα πιο χρήσιμα, αληθινά και ακίνδυνα.

Η αύξηση των μοντέλων γλώσσας δεν τα κάνει εγγενώς καλύτερα στο να ακολουθούν την πρόθεση του χρήστη. Για παράδειγμα, τα μεγάλα μοντέλα γλώσσας μπορούν να παράγουν αποτελέσματα που είναι αναληθή, τοξικά ή απλά μη χρήσιμα για τον χρήστη. Με άλλα λόγια, αυτά τα μοντέλα δεν είναι ευθυγραμμισμένα με τους χρήστες τους

Οι μηχανικοί του ChatGPT προσέλαβαν ετικεταριστές για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των δύο συστημάτων, του GPT-3 και του InstructGPT (ένα “αδελφό μοντέλο” του ChatGPT), και βρήκαν ότι το InstructGPT έδειξε βελτιώσεις στην αλήθεια και την τοξικότητα σε σχέση με το GPT-3. Το ΑΙ διδάχθηκε να κατανοεί την ανθρώπινη πρόθεση σε μια ερώτηση και να παρέχει βοηθητικές, αληθείς και ανακαλυπτικές απαντήσεις, αμφισβητώντας ορισμένες ερωτήσεις και απορρίπτοντας μέρη της ερώτησης που δεν έχουν νόημα.

Μια άλλη έρευνα που σχετίζεται με το ChatGPT αναφέρεται στον τρόπο που εκπαίδευσαν το AI στο να προβλέπει τι προτιμούν οι άνθρωποι, καθώς διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις που χρησιμοποιούνται για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του AI στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας οδηγούν σε μηχανές που δεν συμμορφώνονται με τις ανθρώπινες προσδοκίες. Λύσανε αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας ένα AI που παράγει απαντήσεις που βελτιστοποιούνται στις προτιμήσεις των ανθρώπων, εκπαιδεύοντας το AI χρησιμοποιώντας σύνολα δεδομένων ανθρώπινων συγκρίσεων μεταξύ διαφορετικών απαντήσεων για να προβλέψουν ικανοποιητικές απαντήσεις. Αυτό έγινε συνοψίζοντας τις αναρτήσεις στο Reddit και δοκιμάστηκε στο συνοψισμό των ειδήσεων, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του συνοψισμού εκπαιδεύοντας το μοντέλο να βελτιστοποιείται για τις ανθρώπινες προτιμήσεις.

Τι είναι το ChatGPT και πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Ποιοι είναι οι περιορισμοί του ChatGPT;

Περιορισμοί στην Τοξική Απόκριση

Το ChatGPT είναι ειδικά προγραμματισμένο να μην παρέχει τοξικές ή επιβλαβείς αποκρίσεις. Το ChatGPT δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις ή δεν θα δώσει απαντήσεις που θεωρεί ότι είναι δυνητικά προσβλητικές, επιβλαβείς ή άσχετες.

 

Η ποιότητα των απαντήσεων εξαρτάται από την ποιότητα των οδηγιών

Ένα βασικό ζήτημα με το ChatGPT είναι ότι η ακρίβεια της εξόδου του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο ακρίβειας στην είσοδο. Εάν παρέχετε ακριβείς και συγκεκριμένες οδηγίες, θα έχει ως αποτέλεσμα πιο ακριβείς απαντήσεις σε σύγκριση με όταν δίνονται γενικές ή αόριστες οδηγίες.

 

Οι απαντήσεις δεν είναι πάντα σωστές

Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα των εργαλείων γραφής AI είναι η έλλειψη ακρίβειας. Έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν απαντήσεις που έχουν απήχηση στους ανθρώπους, αλλά αυτό μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση εσφαλμένων πληροφοριών ως σωστών.

Το OpenAI εξηγεί τους περιορισμούς του ChatGPT

Η ανακοίνωση του OpenAI προσέφερε αυτήν την προειδοποίηση:

«Το ChatGPT μερικές φορές γράφει εύλογες, αλλά λανθασμένες ή παράλογες απαντήσεις.

Η επίλυση αυτού του προβλήματος είναι δύσκολη, καθώς:

(1) κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης RL, δεν υπάρχει προς το παρόν πηγή αλήθειας.

(2) η εκπαίδευση του μοντέλου ώστε να είναι πιο προσεκτικό το αναγκάζει να απορρίψει ερωτήσεις που μπορεί να απαντήσει σωστά. και

(3) η εποπτευόμενη εκπαίδευση παραπλανά το μοντέλο επειδή η ιδανική απάντηση εξαρτάται από το τι γνωρίζει το μοντέλο και όχι από το τι γνωρίζει ο άνθρωπος που επιδεικνύει».

Τι είναι το ChatGPT και πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Είναι το ChatGPT δωρεάν για χρήση;

Η χρήση του ChatGPT είναι επί του παρόντος δωρεάν κατά τη διάρκεια της «προεπισκόπησης έρευνας».

Το chatbot είναι επί του παρόντος ανοιχτό για τους χρήστες να το δοκιμάσουν και να παρέχουν σχόλια σχετικά με τις απαντήσεις, έτσι ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να γίνει καλύτερη στο να απαντά σε ερωτήσεις και να μαθαίνει από τα λάθη της.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το OpenAI είναι πρόθυμο να λάβει σχόλια σχετικά με τα λάθη:

Ενώ έχουμε κάνει προσπάθειες να κάνουμε το μοντέλο να αρνηθεί ακατάλληλα αιτήματα, μερικές φορές θα ανταποκρίνεται σε επιβλαβείς οδηγίες ή θα εκδηλώνει μεροληπτική συμπεριφορά. Χρησιμοποιούμε το Moderation API για να προειδοποιήσουμε ή να αποκλείσουμε ορισμένους τύπους μη ασφαλούς περιεχομένου, αλλά αναμένουμε να έχει ορισμένα ψευδώς αρνητικά και θετικά προς το παρόν. Ανυπομονούμε να συλλέξουμε σχόλια από τους χρήστες για να βοηθήσουμε τη συνεχιζόμενη εργασία μας για τη βελτίωση αυτού του συστήματος.

Τα μοντέλα γλώσσας θα αντικαταστήσουν την Αναζήτηση Google;

Η Google έχει αναπτύξει ένα chatbot AI με την ονομασία LaMDA, το οποίο είχε την ικανότητα να προσεγγίσει την ανθρώπινη συνομιλία σε τέτοιο βαθμό που ένας μηχανικός της Google το χαρακτήρισε ως ευαίσθητο.

Επειδή τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να απαντούν σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων, κάποιοι υποστηρίζουν στο Twitter ότι η Google, η OpenAI ή η Microsoft μπορεί στο μέλλον να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή αναζήτηση με ένα chatbot AI όπως το ChatGPT.

Η ιδέα ότι ένα chatbot με ερωτήσεις και απαντήσεις θα μπορούσε να αντικαταστήσει μια μέρα τη Google αποτελεί ανησυχία για πολλούς επαγγελματίες του μάρκετινγκ αναζήτησης.

Αυτό έχει ξεκινήσει συζητήσεις σε online κοινότητες μάρκετινγκ αναζήτησης, όπως το δημοφιλές Facebook SEOSignals Lab, όπου κάποιος ρώτησε εάν είναι δυνατόν οι αναζητήσεις να απομακρυνθούν από τις μηχανές αναζήτησης και να μεταβούν σε chatbots.

Μετά τη δοκιμή του ChatGPT, πρέπει να πω ότι η ανησυχία για την αντικατάσταση της αναζήτησης από ένα chatbot δεν είναι αβάσιμη.

Παρόλο που η τεχνολογία έχει ακόμη πολλά πεδία ανάπτυξης μπροστά της, μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον όπου η αναζήτηση θα γίνεται με ένα υβριδικό σύστημα ανάμεσα σε chatbot και αναζήτηση.

Ωστόσο, η τρέχουσα εκδοχή του ChatGPT φαίνεται να απαιτεί την αγορά πιστώσεων για να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο σημείο.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ChatGPT;

Το ChatGPT μπορεί να γράψει κώδικα, ποιήματα, τραγούδια, και ακόμη και μικρές ιστορίες στο στυλ ενός συγκεκριμένου συγγραφέα.

Η επιδεξιότητά του στην ακρίβεια κατά την ακολούθηση οδηγιών το αναδεικνύει από απλή πηγή πληροφοριών σε εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση μιας εργασίας.

Αυτό το καθιστά χρήσιμο για τη σύνταξη ενός δοκιμίου σχεδόν σε οποιοδήποτε θέμα.

Επιπλέον, το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη δημιουργία περιγραμμάτων για άρθρα ή ακόμα και ολόκληρα μυθιστορήματα.

Μπορεί να παρέχει απάντηση σε σχεδόν οποιαδήποτε εργασία που απαιτεί γραπτό κείμενο.

Sharing is Caring!