By 2029, computers will have emotional intelligence and be convincing as people
Ο Raymond Kurzweil (born February 12, 1948) είναι Αμερικανός συγγραφέας, επιστήμονας υπολογιστών, εφευρέτης, και μελλοντολόγος, ο οποίος εργάζεται στην Google στον τομέα της μηχανικής εκμάθησης και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας. Από το 2014 ο Ray Kurzweil είχει πεί/προβλέψει σε δημοσιεύσεις, συνεντεύχξεις και ομιλίες του ότι:
By the time we get to the 2040s, we’ll be able to multiply human intelligence a billionfold. That will be a profound change that’s singular in nature. Computers are going to keep getting smaller and smaller. Ultimately, they will go inside our bodies and brains and make us healthier, make us smarter.
Αυτή η δυνατότητα συνύπαρξης σε όλους τους τομείς της ζωής μας με εξαιρετικά εξελιγμένες και ευέλικτες μηχανές (χάρη στη μηχανική μάθηση , την ηλεκτρονική όραση, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, την προσομοίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου κ.λπ.) θα κάνει τους υπολογιστές ικανούς να εκτελούν οποιοδήποτε ανθρώπινο διανοητικό έργο – από την αφήγηση ενός ανέκδοτου έως την έκφραση συναισθημάτων, στο στυλ της ταινίας του Spike Jonse « Her ».
Ο Ray Kurzweil, πιστεύει ότι η ικανότητα επεξεργασίας και η συναισθηματική νοημοσύνη των υπολογιστών θα είναι παρόμοια με την ανθρώπινη νοημοσύνη μέχρι περίπου το 2029 και, εκείνη τη στιγμή, δεν θα χρησιμοποιούμε απλώς υπολογιστές. Θα ζήσουμε, θα μιλήσουμε, θα εκτονώσουμε ακόμα και θα έχουμε σχέσεις μαζί τους. (Ως λάτρης της στατιστικής να παραθέσω ότι, οι προβλέψεις του Ray Kurzweil έχουν, μέχρι σήμερα, ποσοστό ακρίβειας 86%).
Ζούμε επίσης σε μια ονειρική εποχή για τους Transhumanists, των οποίων το κίνημα (εμπνευσμένο από τον Άγγλο βιολόγο Julian Huxley, το 1957) υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη εξέλιξη δεν πρέπει να περιορίζεται στα όρια της κατάστασης του είδους της. Πρέπει να βελτιωθεί, με τεχνολογικές και επιστημονικές προόδους, κάνοντας το ακόμα αδύνατο δυνατό – πρέπει να σημειωθεί ότι, το 1957, το αδύνατο αναφερόταν σε εφευρέσεις που βρίσκονται σήμερα στη διάθεσή μας, όπως το GPS, το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο.
Αυτό δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία, αλλά καθαρή πραγματικότητα. Από την cyborgization (ενσωμάτωση τεχνολογίας στο ανθρώπινο σώμα για την παράταση της ανθρώπινης ζωής, κινητικότητας ή δύναμης, όπως κάνει πχ. το bypass) έως την εμφύτευση τσιπ όπως αυτά από το Neuralink για την αποκατάσταση χαμένων λειτουργιών όπως η όραση ή η πρόσβαση σε πληροφορίες και αλληλεπίδραση με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές), συμπεριλαμβανομένης της φόρτωσης και λήψης πληροφοριών στον ανθρώπινο εγκέφαλο (προκειμένου να δημιουργηθούν υπερ-έξυπνοι άνθρωποι ή να μεταφερθεί η ανθρώπινη συνείδηση σε ένα υπολογιστικό σύστημα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να «ζουν για πάντα» σε ψηφιακή μορφή).
Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με άλλους κλάδους όπως η Νευροτεχνολογία ή η Γενετική, έχει ήδη αποδειχθεί κλειδί για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε πολύπλοκα προβλήματα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να φτάσουν σε νέα επίπεδα γνώσης, δημιουργικότητας, ικανότητας και μακροζωίας.
Στη MARIOZ.GR θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού του ταξιδιού μέσω της τεχνητής νοημοσύνης που προέβλεψαν μεγάλοι επιστήμονες όπως ο Ray Kurzweil. Θέλουμε να συνεχίσει να προσθέτει ακόμη περισσότερη γνώση και εργαλεία στους ανθρώπους, τις εταιρείες, τους δημόσιους οργανισμούς και τον πλανήτη. Μέσω συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών, η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στον τρόπο πρόληψης ασθενειών, ανάπτυξης νέων θεραπειών και φαρμάκων, νέων δεξιοτήτων σε επαγγελματικό πλαίσιο, διευκόλυνση πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές λύσεις στέγασης και σίτισης, πρόβλεψης οικονομικών κινδύνων μείωση ρίσκου, παρακολούθηση των φυσικών πόρων, συμβολή στη δράση για τη κλιματική κρίση… και πολλά ακόμη σε διάφορους τομείς της κοινωνίας.
Κλείνουμε δανειζόμενοι τη μυθική φράση από τον Buzz Lightyear στην ταινία «Toy Story» : «Θέλουμε να πάμε στο άπειρο… και παραπέρα», και θέλουμε -όχι μόνο από φιλοδοξία- αλλά λόγω της αποστολής που έχουμε εκπληρώσει με όνειρα, αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό εδώ και χιλιάδες χρόνια ώς ανθρωπότητα: «να στοχεύουμε, να τολμάμε και να κατακτούμε νέα σύνορα κάθε μέρα!»