info@marioz.gr | 2310512806

Is there intelligent life on Earth?
– Frank Drake

Ο Frank Drake (1930-2022), ο Αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός πρωτοστάτησε στην έρευνα για εξωγήινη ζωή. Κατά τη διάρκεια της ζωής του οι επιστημονικές συνεισφορές του Drake – και η συνονόματη εξίσωσή του – έγιναν θεμελιώδεις στην αναζήτηση των επιστημόνων για ζωή πέρα ​​από τη Γη.

 

Οι συνεισφορές του Frank Drake στην επιστήμη ήταν πολυάριθμες. Ιδρυτής του επιστημονικού πεδίου που ασχολήθηκε με την αναζήτηση της εξωγήινης νοημοσύνης (SETI), ανέπτυξε την Εξίσωση Drake, ένα πλαίσιο για την εκτίμηση του αριθμού των πιθανών πολιτισμών στον γαλαξία του Γαλαξία. Έκανε τις πρώτες παρατηρήσεις των ζωνών ακτινοβολίας του Δία και ήταν ένας από τους πρώτους αστρονόμους που μέτρησαν τη θερμοκρασία της επιφάνειας της Αφροδίτης και το φαινόμενο του θερμοκηπίου της παχύρρευστης ατμόσφαιράς της. Ο Drake υπηρέτησε ως διευθυντής του ραδιοπαρατηρητηρίου Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο. Ήταν μέντορας και έμπνευση για γενιές αστρονόμων και αστροφυσικών.

 

«Όταν η ιστορία της επιστήμης γραφτεί σε μερικές εκατοντάδες χρόνια από τώρα, αφού έχουμε κάνει την ανίχνευση ευφυούς ζωής πέρα ​​από τη Γη – κάτι που πιστεύω απολύτως κάποια στιγμή θα το κάνουμε – πιστεύω ότι ο Φρανκ θα πάρει μια θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους επιστήμονες που έζησε», λέει ο αστροφυσικός Andrew Siemion, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Berkeley SETI στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. «Ήταν καταπληκτικό που είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω».

 

Ο Φρανκ Ντρέικ γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1930 στο Σικάγο. Ξεκίνησε το διανοητικό του ταξίδι προς τα αστέρια γύρω στην ηλικία των οκτώ ετών, όταν ο πατέρας του είπε ότι υπήρχαν άλλοι κόσμοι στο διάστημα. Ο πατέρας του Drake εννοούσε τους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, αλλά το μυαλό του νεαρού Drake δημιούργησε άλλους κόσμους σαν τη Γη σκορπισμένα σε όλο τον γαλαξία: κατοικήσιμους πλανήτες με όντα αρκετά έξυπνα ώστε να έχουν τις δικές τους εκδοχές αυτοκινήτων, δρόμων και της πατρίδας του.

Frank Drake