Goodbye Sir Clive Sinclair
Εφευρέτης, οραματιστής, επιχειρηματίας, καινοτόμος, «πατέρας» του θρυλικού ZX Spectrum και χρισμένος ιππότης, o εμβληματικός Sir Clive Sinclair άφησε χθες την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 81 ετών, μετά από μία δύσκολη 10ετή μάχη με τον καρκίνο.
Δημιουργός της φημισμένης Sinclair Research, ο «μάγος των ηλεκτρονικών» γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1940, σε μία περιοχή κοντά στο Richmond (Surrey) της Αγγλίας, από τους George Sinclair και Thora Edith Ella Marles.
Δείχνοντας από μικρός ιδιαίτερη έφεση στο σχεδιασμό μηχανικών κατασκευών, ο Sinclair προτιμούσε την παρέα ενηλίκων και δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Αυτοδίδακτο ταλέντο και όχι μόνο, με παππού και πατέρα μηχανικό, σχεδίασε ένα υποβρύχιο σε ηλικία μόλις 14 ετών.
O Sir Clive Sinclair παρακολούθησε την προπαρασκευαστική σχολή Boxgrove, διαπρέποντας στα μαθηματικά, ωστόσο λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο πατέρας του χρειάστηκε να μετακομίσει και να αλλάξει σχολείο αρκετές φορές. Μετά από μια περίοδο στο Reading School (Berkshire), βρέθηκε στο Highgate School του Λονδίνου (1955) και στη συνέχεια στο St. George’s College (Weybridge), όπου είχε τη δυνατότητα να εμβαθύνει τις γνώσεις του στα εφαρμοσμένα μαθηματικά κα τις φυσικές επιστήμες.
Θέλοντας να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία, ο Sir Clive Sinclair αποχώρησε σε ηλικία 18 ετών και δεν πήγε στο πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας μικρές ηλεκτρονικές κατασκευές (electronic kits) σε χομπίστες, μέσω ταχυδρομείου.
Εχοντας γράψει αρκετά άρθρα για το περιοδικό Practical Wireless και ως βοηθός συντάκτη για το περιοδικό Instrument Practice, το 1961 ιδρύει την εταιρεία Sinclair Radionics (το Sinclair Electronics ήταν «πιασμένο») και το 1972 δημιουργεί την πρώτη αριθμομηχανή τσέπης (slim-line electronic pocket calculator) στον κόσμο, υπό την ονομασία Sinclair Executive.
Στην πορεία και μετά από πληθώρα εφευρέσεων (ραδιόφωνων, συσκευών υψηλής πιστότητας, αριθμομηχανών κ.ά.), η εταιρεία του μετονομάζεται σε Sinclair Computers Ltd. και στη συνέχεια σε Sinclair Research.
Ως μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στην αγορά των προσωπικών/οικιακών υπολογιστών την δεκαετία του 1980, εισήγαγε στην αγορά την έννοια του οικιακού υπολογιστή με τον ZX80.
Ήταν ο πρώτος οικιακός υπολογιστής στο Ηνωμένο Βασίλειο με τιμή μικρότερη από 100£ (79,95 λίρες σε μορφή κιτ και 99,95 λίρες συναρμολογημένος). Την επομένη χρονιά παρουσίασε τον ZX-81 (49,95 λίρες σε μορφή κιτ και 69,95 λίρες συναρμολογημένος) και ένα χρόνο μετά 1982 τον Spectrum, που υπήρξε σημείο απογείωσης για την εταιρεία σε πωλήσεις, διάρκεια και αναγνώριση.
Με τιμή λιανικής πώλησης 125£ για την έκδοση με τα 16KB RAM και 175£ για την έκδοση με τα 48KB RAM, ο Spectrum διείσδυσε σε όλες τις αγορές του κόσμου (συμπεριλαμβανομένης και των ΗΠΑ, όπου επωλείτο ως Timex). Στην Ελλάδα είχε τεράστια εμπορική επιτυχία, περισσότερο όμως θα μείνει στην ιστορία γιατί εξοικείωσε και γαλούχησε μια γενιά νέων ανθρώπων στην έννοια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του gaming και του προγραμματισμού.
Ακολούθησε ο Spectrum+ και κάποιες άλλες ατυχείς επιλογές (όπως ο υπολογιστής QL, τα microdrives και η επίπεδη CRT φορητή τηλεόραση TV-80), οι οποίες δυστυχώς εξάντλησαν τα διαθέσιμα κεφάλαια και την εμπιστοσύνη της αγοράς.
To 1986 η Sinclair Research πουλάει ολόκληρη τη σειρά υπολογιστών αλλά και το εμπορικό της σήμα στην Amstrad.
Το 1987 ιδρύει την Cambridge Computers και κυκλοφορεί τον φορητό υπολογιστή Z88, έναν μικρουπολογιστής σε μέγεθος χαρτιού Α4 με τιμή λιανικής πώλησης στις 249,99 λίρες. Αυτός ήταν και ο τελευταίος υπολογιστής που σχεδιάστηκε από τον Sir Clive Sinclair.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα ηλεκτρικά οχήματα οδηγεί στην ίδρυση της Sinclair Vehicles (1983) και ο ίδιος ασχολείται πλέον με το σχεδιασμό ενός μονοθέσιου οχήματος με μπαταρία, το οποίο εκτός από γρήγορη και άνετη μετακίνηση στόχευε στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το περίφημο Sinclair C5 κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου του 1985.
Το 2006 η Sinclair Vehicles κυκλοφόρησε ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο (A-Bike), ενώ σε συνεντευξή του τον Νοέμβριο του 2010 ο Sir Sinclair είχε αναφέρει ότι εργάζονταν πάνω σε ένα νέο πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα (Sinclair X-1), η κυκλοφορία του οποίου δεν πραγματοποιήθηκε. Ο Sinclair έλαβε αρκετές διακρίσεις για τη συμβολή του στη δημιουργία της βιομηχανίας προσωπικών υπολογιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 1983 του απονεμήθηκε το Honorary Degrees of Doctor of Science από τα Πανεπιστήμια του Bath, του Heriot-Watt και του Warwick, ενώ την ίδια χρονιά – στο πλαίσιο του εορτασμού των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ – χρίστηκε ιππότης (εξού και το Sir). Το 1984 τιμήθηκε από το Imperial College του Λονδίνου με την ιδιότητα του εταίρου (fellow).
Από τους ανθρώπους που καθόρισαν την τεχνολογική εξέλιξη των υπολογιστών και την ιστορία της ανθρωπότητας, ο ιδιοφυής Sir Clive Sinclair αφήνει πίσω του μία τεράστια «κληρονομιά» – και για αυτό τον ευχαριστούμε!