info@marioz.gr | 2310512806

Julian Assange

The goal is justice, the method is transparency, and the weapon is truth.
– Julian Assange

Έχοντας περάσει τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής του αγωνιζόμενος ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange (3 July 1971), αποφυλακίστηκε την Τετάρτη αφού πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια -1901 δηλαδή μέρες- στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Belmarsh του Λονδίνου. Ο φακός τον κατέγραψε να επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο, με σκοπό να πάρει τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα του, την Αυστραλία – αφού πρώτα μετέβη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στις Μαριάνες Νήσους, κοντά στη γενέτειρά του, για να καταθέσει την ομολογία του και να καταδικαστεί (σε ποινή 5 ετών που έχει ήδη εκτίσει στο Belmarsh), και στη συνέχεια να είναι ελεύθερος να ζήσει με τη σύζυγό του Στέλλα και τα παιδιά του.

 

Σε αντάλλαγμα για την ελευθερία του, ομολόγησε την «ενοχή» του σε μια ποινική κατηγορία βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917, τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο για να διώκει και να φιμώνει τους πληροφοριοδότες (whistleblowers). Η συγκεκριμένη κατηγορία είχε συνδεθεί με τον ρόλο του το 2010 στην αναζήτηση και δημοσίευση διαβαθμισμένων ή ευαίσθητων εγγράφων και βίντεο σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και άλλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

 

Ωστόσο, το γεγονός ότι η οδύσσειά του τελειώνει με μια συμφωνία ομολογίας σημαίνει ότι τα ζητήματα αυτά δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως στο δικαστήριο και, ως εκ τούτου, άλλοι πληροφοριοδότες, δημοσιογράφοι και εκδότες θα μπορούσαν ακόμη να τιμωρηθούν για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών προς το δημόσιο συμφέρον.

The goal is justice, the method is transparency, and the weapon is truth.

Explanation:
Julian Assange, the renowned journalist and whistleblower, succinctly captures his mission through the powerful quote, “The goal is justice, the method is transparency, and the weapon is truth.” In this statement, Assange emphasizes the vital importance of seeking justice, not just by exposing wrongdoings, but by promoting openness and shedding light on hidden information. Transparency becomes the means through which he believes true justice can be achieved, as it allows for accountability and prevents misuse of power. In the pursuit of justice and transparency, Assange believes truth to be the ultimate weapon. Through revealing facts, unveiling hidden agendas, and empowering people with the truth, he aims to challenge those in authority and empower individuals to hold them accountable. Ultimately, Assange’s quote encapsulates his unwavering dedication to exposing injustice, promoting transparency, and arming the world with the truth.
Julian Assange

Αναδρομή στην υπόθεση Julian Assange

 

Πίσω στο 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε ένα βίντεο από μια αεροπορική επιδρομή στο Ιράκ που σκότωσε αμάχους, στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και τηλεγραφήματα του State Department στα οποία διπλωμάτες έδιναν ειλικρινείς εκτιμήσεις για ξένες κυβερνήσεις, και τα οποία παρείχε η Chelsea Manning, αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού εκείνη την εποχή. Οι πρωτοφανείς διαρροές έλαβαν τεράστια προσοχή, κάνοντας τον Assange στόχο, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ όπως ο Γενικός Εισαγγελέας Eric Holder, σκέπτονταν με πάθος πώς θα μπορούσαν να τον κατηγορήσουν.

 

Στα τέλη του 2010, προτού οι ΗΠΑ του απαγγείλουν κατηγορίες, ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange κατηγορήθηκε για βιασμό στη Σουηδία. Οι σουηδικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του και ο ίδιος συνελήφθη στο Λονδίνο, αλλά γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Το 2012, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου διέταξε την έκδοσή του στη Σουηδία, ωστόσο, προτού εκδοθεί, αξιωματούχοι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο του χορήγησαν άσυλο, και έτσι άρχισε να ζει εκεί. Παρόλο που οι κατηγορίες για βιασμό αποσύρθηκαν το 2017, συνέχισε να ζητά άσυλο στην πρεσβεία μέχρι το 2019 για λόγους ασφάλειας.

 

Εκείνη τη χρονιά, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου τον συνέλαβε τόσο επειδή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο μετά την αποφυλάκισή του με εγγύηση το 2012, όσο και για λογαριασμό των ΗΠΑ. Αργότερα το ίδιο έτος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκάλυψε τις κατηγορίες που του απήγγειλε – όλες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Στο μεταξύ, είχε ήδη κατηγορηθεί για συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση του μυστικού δικτύου διαδικτυακού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Άμυνας, για την απόκτηση διαβαθμισμένων πληροφοριών. Έκτοτε, ο Assange κρατούνταν στο Belmarsh, ζώντας σε ένα κελί 23 ώρες την ημέρα, ενώ αγωνιζόταν κατά των προσπαθειών της βρετανικής κυβέρνησης να τον εκδώσει στις ΗΠΑ.