Τι είναι τα NFT; Οδηγός αρχαρίων για τα NFT
Εν συντομία, τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT) είναι κρυπτογραφικά μοναδικά διακριτικά που συνδέονται με ψηφιακό (και μερικές φορές φυσικό) περιεχόμενο, παρέχοντας απόδειξη ιδιοκτησίας. Χρησιμοποιύνται σε περιπτώσεις όπως έργα τέχνης, ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα, μουσική και βιντεοπαιχνίδια.
Τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT) είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στη βιομηχανία κρυπτογράφησης. Σε αυτόν τον οδηγό, εξερευνούμε τι είναι, πώς λειτουργούν και πώς χρησιμοποιούνται.
Γνωρίζετε ότι? Ο όγκος συναλλαγών NFT έφτασε τα 10,67 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 700% από το προηγούμενο τρίμηνο.
Τι είναι τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT);
Το αρκτικόλεξο “NFT” προκύπτει από τις λέξεις “non-fungible token”, δηλαδή ένα μη αντικαταστατό τεκμήριο. Προτιμούμε τη λέξη «αντικαταστατό» αντί της «ανταλλάξιμο», που κάποιες φορές χρησιμοποιείται, γιατί ένα NFT μπορεί να ανταλλαχθεί (π.χ. έναντι χρημάτων) αλλά δεν μπορεί να αντικατασταθεί όντας μοναδικό.
Επί της ουσίας, το NFT είναι ένα «συμβόλαιο» ή «απόδειξη», θα μπορούσε να πει κανείς, που αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης ενός ψηφιακού αντικειμένου. Επομένως, πρόκειται για κάτι μοναδικό αφού αποτελεί ψηφιακό τίτλο ιδιοκτησίας.
Just now announced in the Telegram group. The very first fancy cat that is extremely rare in the Cativerse, check it: https://t.co/wO2UI87Xgm pic.twitter.com/bYp65BYA3u
— CryptoKitties (@CryptoKitties) November 14, 2017
Οι μοναδικές πληροφορίες ενός μη ανταλλάξιμου διακριτικού, όπως ένα CryptoKitty, αποθηκεύονται στο έξυπνο συμβόλαιό του και καταγράφονται αμετάβλητα στο blockchain αυτού του διακριτικού. Τα CryptoKitties κυκλοφόρησαν αρχικά ως διακριτικά ERC-721 στο blockchain Ethereum , αλλά έκτοτε έχουν μετεγκατασταθεί στο δικό τους blockchain, το Flow , για να είναι ευκολότερη η πρόσβαση των νεοεισερχόμενων κρυπτονομισμάτων.
Τι κάνει τα NFT τόσο ξεχωριστά;
Τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT) έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά. Συνήθως συνδέονται με ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδείξουν την ιδιοκτησία ψηφιακών αντικειμένων όπως τα skins παιχνιδιών μέχρι την ιδιοκτησία φυσικών περιουσιακών στοιχείων.
Σε εντίθεση, τα διακριτικά που είναι ανταλλάξιμα (fungible tokens) λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα νομίσματα ή τα τραπεζογραμμάτια. Τα ανταλλάξιμα διακριτικά είναι πανομοιότυπα, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και αξία όταν ανταλλάσσονται.
Πώς χρησιμοποιούνται τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT);
Εκτός από την αντιπροσώπευση ψηφιακών συλλεκτικών στοιχείων όπως τα CryptoKitties, NBA Top Shot και Sorare , τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψηφιακά στοιχεία που πρέπει να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους προκειμένου να αποδειχθεί η αξία ή η σπανιότητα τους. Μπορούν να αντιπροσωπεύουν τα πάντα, από εικονικά αγροτεμάχια μέχρι έργα τέχνης, μέχρι άδειες ιδιοκτησίας.
Αγοράζονται και πωλούνται σε αγορές NFT. Ενώ αποκλειστικές αγορές όπως το OpenSea και το Rarible κυριαρχούσαν μέχρι στιγμής στον τομέα, πρόσφατα ορισμένα από τα κορυφαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων άρχισαν να δραστηριοποιούνται στο χώρο. Τον Ιούνιο του 2021, το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Binance ξεκίνησε τη δική του αγορά NFT, ενώ η ανταγωνιστική Coinbase ανακοίνωσε τα δικά της σχέδια για μια αγορά NFT τον Οκτώβριο του 2021, με πάνω από 1,4 εκατομμύρια χρήστες να εγγράφονται στη λίστα αναμονής τις πρώτες 48 ώρες.
Γνωρίζετε ότι? Τον Μάρτιο του 2021, ο ψηφιακός καλλιτέχνης Beeple πούλησε ένα NFT κολάζ του έργου του για 69 εκατομμύρια δολάρια , καθιστώντας τον τον τρίτο πιο ακριβό εν ζωή καλλιτέχνη σε δημοπρασία, μετά τον David Hockney και τον Jeff Koons.
Πώς λειτουργούν τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT);
Τα διακριτικά (tokens) όπως το Bitcoin και ERC-20 που βασίζονται στο Ethereum είναι ανταλλάξιμα. Το μη ανταλλάξιμο πρότυπο διακριτικών του Ethereum, όπως χρησιμοποιείται από πλατφόρμες όπως το CryptoKitties και το Decentraland, είναι το ERC-721.
Τα μη ανταλλάξιμα μάρκες μπορούν επίσης να δημιουργηθούν σε άλλα blockchain με δυνατότητα έξυπνων συμβάσεων (smart contracts) με εργαλεία και υποστήριξη μη ανταλλάξιμων κουπονιών. Αν και το Ethereum ήταν το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως, το οικοσύστημα επεκτείνεται, με blockchains όπως Solana, NEO, Tezos, EOS, Flow, Secret Network και TRON που υποστηρίζουν NFT.
Τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά και τα έξυπνα συμβόλαιά τους επιτρέπουν την προσθήκη λεπτομερών χαρακτηριστικών, όπως η ταυτότητα του κατόχου, τα εμπλουτισμένα μεταδεδομένα ή οι ασφαλείς σύνδεσμοι αρχείων. Η ισχύς των μη ανταλλάξιμων tokens (NFT) να αποδεικνύουν αμετάβλητα την ψηφιακή ιδιοκτησία είναι μια σημαντική πρόοδος για έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο. Θα μπορούσαν να δουν την υπόσχεση του blockchain για ασφάλεια αξιόπιστης να εφαρμόζεται στην ιδιοκτησία ή την ανταλλαγή σχεδόν οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου.
Όπως είναι η πρόκληση του blockchain μέχρι σήμερα, τα μη ανταλλάξιμα token (NFT), τα πρωτόκολλά τους και η τεχνολογία έξυπνων συμβολαίων εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Η δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών και πλατφορμών για τη διαχείριση και τη δημιουργία μη ανταλλάξιμων διακριτικών εξακολουθεί να είναι σχετικά περίπλοκη. Υπάρχει επίσης η πρόκληση της δημιουργίας ενός προτύπου. Η ανάπτυξη του blockchain είναι κατακερματισμένη, πολλοί προγραμματιστές εργάζονται στα δικά τους έργα. Για να είναι επιτυχής μπορεί να χρειαστεί να υπάρχουν ενοποιημένα πρωτόκολλα και διαλειτουργικότητα.
Πώς και πού μπορείτε να αγοράσετε NFT;
Τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά μπορούν να αγοραστούν σε έναν τεράστιο αριθμό αγορών NFT, συμπεριλαμβανομένων των OpenSea, Rarible και SuperRare.
Δείτε πώς μπορείτε να πάρετε τα ψηφιακά σας χέρια σε μερικούς χρησιμοποιώντας το Rarible:
Βήμα 1: Μεταβείτε στον ιστότοπο του Rarible και κάντε κλικ στο κουμπί “Σύνδεση” επάνω δεξιά. Από εδώ, επιλέξτε το πορτοφόλι που θέλετε να συνδέσετε στην πλατφόρμα και συνδεθείτε.
Θα πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους παροχής υπηρεσιών για να μπορέσετε να συνδεθείτε.
Στο παράδειγμά μας, θα συνδεθούμε χρησιμοποιώντας το Metamask , ένα δημοφιλές πορτοφόλι (cryptocurrency wallet) ιστού και κινητού.
Βήμα 2: Μόλις συνδεθείτε, αναζητήστε την πλατφόρμα για το NFT που θέλετε να αγοράσετε.
Στο παράδειγμά μας, θα δείξουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε το “Hand of Fate” της Jango. Η διαδικασία θα είναι παρόμοια ανεξάρτητα από το NFT που θέλετε να αγοράσετε (υποθέτοντας ότι είναι διαθέσιμο για άμεση αγορά).
Αφού επιλέξετε το NFT που θέλετε να αγοράσετε, κάντε κλικ στο κουμπί «Αγορά τώρα».
Βήμα 3: Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο επιβεβαίωσης, το οποίο σας ζητά να ελέγξετε ξανά τις λεπτομέρειες της παραγγελίας.
Εάν θέλετε να συνεχίσετε, κάντε κλικ στο κουμπί «Συνέχεια στην πληρωμή» για να προχωρήσετε στο τελικό βήμα.
Βήμα 4: Το κλικ στο πορτοφόλι σας θα εμφανιστεί στη συνέχεια ζητώντας σας να επιβεβαιώσετε τη συναλλαγή. Και πάλι, εάν είστε πρόθυμοι να συνεχίσετε, απλώς επιβεβαιώστε τη συναλλαγή και θα διεκπεραιωθεί.
Μόλις επιβεβαιωθεί, το NFT σας θα κατατεθεί απευθείας στη διεύθυνσή σας Ethereum και θα είναι δικό σας για να το κρατήσετε.
Ποιά είναι τα πιο trending NFT;
CryptoPunks
Χρονολογείται από το 2017, η σειρά φωτογραφιών προφίλ (PFP) CryptoPunks είναι ένα από τα πρώτα έργα NFT που υπάρχουν. Τα CryptoPunks που δημιουργήθηκαν από το στούντιο ανάπτυξης Larva Labs είναι μια σειρά από 10.000 εικόνες τέχνης 24×24 pixel που απεικονίζουν “πανκ” με τυχαία χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, το κάλυμμα κεφαλής και τα γυαλιά.
Αρχικά κυκλοφόρησε δωρεάν, τα CryptoPunks τώρα έχουν τεράστια ποσά. τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα φθηνότερα πανκ προσφέρονται για εξαψήφια ποσά, ενώ τα πιο σπάνια πανκ, συμπεριλαμβανομένων εξωγήινων, πιθήκων και ζόμπι, πωλούνται για εκατομμύρια δολάρια. Ακόμη και ο γίγαντας πληρωμών Visa έχει μπει στη δράση, αποκτώντας το CryptoPunk #7610 ως μέρος της συλλογής «ιστορικών εμπορικών αντικειμένων».
Over the last 60 years, Visa has built a collection of historic commerce artifacts – from early paper credit cards to the zip-zap machine. Today, as we enter a new era of NFT-commerce, Visa welcomes CryptoPunk #7610 to our collection. https://t.co/XoPFfwxUiu
— VisaNews (@VisaNews) August 23, 2021
Τι μπορείτε όμως να κάνετε με τα CryptoPunks; Χρησιμοποιούνται κυρίως για “flexing” – αποδεικνύοντας τη συμμετοχή σε μια αποκλειστική αδελφότητα, με τους ιδιοκτήτες να τα χρησιμοποιούν ως avatar στα social media. Πράγματι, η τρέλα ώθησε το Twitter να αναπτύξει σχέδια για την επαλήθευση των avatars NFT, για να αποτρέψει τους χρήστες να χρησιμοποιούν αποθηκευμένες εικόνες CryptoPunk. Και θα μπορούσαμε να τους δούμε και στην showbiz σύντομα. Η Larva Labs έχει υπογράψει με την United Talent Agency για τη μεταφορά των ιδιοκτησιών της σε ταινίες, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια και άλλα.
Bored Ape Yacht Club
Όπως τα CryptoPunks, έτσι και το Bored Ape Yacht Club είναι μια σειρά από avatars NFT που έχουν τη μορφή αδιάφορων πιθήκων. Και, όπως και τα CryptoPunks, υπάρχουν 10.000 από αυτά, το καθένα έχει ένα τυχαία δημιουργημένο σύνολο χαρακτηριστικών και μια ακμάζουσα κοινότητα έχει αναδυθεί γύρω τους.
Ίσως το πιο σημαντικό, η κατοχή ενός Bored Ape NFT σας καθιστά κατάλληλους για πτώσεις πρόσθετων NFT, όπως το Bored Ape Kennel Club (μια σειρά από NFT για σκύλους) και το Mutant Ape Yacht Club (μια σειρά, ρε, μεταλλαγμένων πιθήκων). Σκεφτείτε το ως ένα εισιτήριο για ένα αποκλειστικό κλαμπ που προσφέρει προνόμια για τα μέλη.
Αυτό το αποκλειστικό κλαμπ έγινε ολοένα και πιο αποκλειστικό τον περασμένο χρόνο, με έναν αυξανόμενο αριθμό διασημοτήτων που μαζεύουν τους Bored Apes—συμπεριλαμβανομένων των Eminem , Snoop Dogg και Stephen Curry . Όπως τα Larva Labs των CryptoPunks, έτσι και ο δημιουργός του Bored Ape Yacht Club Yuga Labs έχει εξασφαλίσει την εκπροσώπηση του Χόλιγουντ , με το βλέμμα στην επέκταση της επωνυμίας σε ταινίες, τηλεόραση και άλλες μορφές ψυχαγωγίας.
Γνωρίζετε ότι? Τον Δεκέμβριο του 2021, η κατώτατη τιμή των Bored Ape NFT ξεπέρασε εκείνη των CryptoPunks για πρώτη φορά, ένα σημάδι της αυξανόμενης δημοτικότητας της συλλογής PFP.
NFT και DeFi
Τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT) επηρεάζουν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και καινοτόμους χώρους των κρυπτονομισμάτων, τον χώρο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης ( DeFi ).
Ένα παράδειγμα του πώς χρησιμοποιούνται τα NFT στο DeFi είναι η Aavegotchi , μια πειραματική startup που χρηματοδοτείται από την DeFi χρηματαγορά Aave . Τα Aavegotchis είναι κρυπτοσυλλεκτικά NFT που χρησιμοποιούνται σε ένα σύμπαν παιχνιδιών. Κάθε Aavegotchi έχει επίσης τα aTokens της Aave πονταρισμένα μέσα τους ως εγγύηση, που σημαίνει ότι το καθένα δημιουργεί απόδοση στο Aave. Εάν ο ιδιοκτήτης ρευστοποιήσει το μερίδιό του, οι Aavegotchi εξαφανίζονται.
Introducing $GHST, the eco-governance token of @Aavegotchi ✨👻🌲⚖️✨$GHST powers every activity in the Aavegotchi universe, from participating in the DAICO, to buying Aavegotchis, and even farming rarity!
Keep reading to learn just how b a s e d this token is.
🧵👇 pic.twitter.com/ApTJBl26tE— Aavegotchi 👻 💜 (@aavegotchi) September 10, 2020
Μια άλλη υπηρεσία που στοχεύει να γεφυρώσει τις κοινότητες DeFi και NFT είναι το Rarible , μια αποκεντρωμένη εφαρμογή (ή DApp ) που επιτρέπει στους χρήστες να πουλούν ψηφιακά έργα τέχνης στην αγορά του Rarible.
Τον Ιούλιο του 2020, η Rarible παρουσίασε το RARI, ένα διακριτικό διακυβέρνησης που χρησιμοποιείται για την επιβράβευση δημιουργών και συλλεκτών. μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της ενεργού συμμετοχής στην πλατφόρμα, μια διαδικασία με όρους Rarible «εξόρυξη ρευστότητας στην αγορά» (marketplace liquidity mining).
Welcome $RARI: the first governance token in the NFT space, designed to reward active creators and collectors with a voice in Rarible’s future. Make proposals, vote, curate, moderate –– the power is in your hands now.
Learn more: https://t.co/LeQUmMvBEn pic.twitter.com/iVxA8aMiVO
— Rarible (@rarible) July 15, 2020
Πρόσφατες εξελίξεις
Ο χώρος NFT αναπτύχθηκε εκρηκτικά το 2021, με τους όγκους συναλλαγών το τρίτο τρίμηνο να αγγίζουν τα 10,67 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το DappRadar — μια ετήσια αύξηση άνω του 38.000% σε ετήσια βάση. Τον Αύγουστο, η κορυφαία αγορά NFT OpenSea κατέγραψε όγκο συναλλαγών άνω των 75 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια μέρα – περισσότερο από τον συνολικό όγκο συναλλαγών της το 2020.
Εν τω μεταξύ, οι NFTs άρχισαν να ανταλλάσσουν χέρια με εντυπωσιακά ποσά. Τον Μάρτιο του 2021, ο ψηφιακός καλλιτέχνης Beeple πούλησε ένα μόνο έργο τέχνης NFT για 69,3 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, ωθώντας τον στις τάξεις των εν ζωή καλλιτεχνών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μέσα σε μια νύχτα. CryptoPunks, Bored Apes και Art Blocks αντάλλαξαν χέρια για εκατομμύρια δολάρια . Αναγνωρίζοντας μια νέα αγορά, αξιοσέβαστα ιδρύματα όπως οι οίκοι δημοπρασιών Christie’s και Sotheby’s έχουν αγκαλιάσει τους NFTs, φιλοξενώντας πωλήσεις και (στην περίπτωση του τελευταίου) λανσάροντας τη δική του πλατφόρμα NFT . Οι γκαλερί τέχνης πάλεψαν με το ακανθώδες ερώτημα πώς να προβάλουν ψηφιακά έργα τέχνης .
Τα μεγάλα χρήματα συνοδεύτηκαν από ολοένα και μεγαλύτερα ονόματα, καθώς καλλιτέχνες και διασημότητες οδήγησαν το κύμα ενθουσιασμού για τα NFT. Ο ράπερ Snoop Dogg εμφανίστηκε ως συλλέκτης NFT και κυκλοφόρησε εισιτήρια NFT για ένα πάρτι στο κρυπτογραφικό παιχνίδι The Sandbox. Ο Ashton Kutcher και η Mila Kunis κυκλοφόρησαν το καρτούν Stoner Cats ως NFT. και ο αστέρας του NFL Tom Brady λάνσαρε τη δική του πλατφόρμα NFT, Autograph.
Το μέλλον των NFTs
Προς το παρόν, μεγάλο μέρος της προσοχής γύρω από τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά (NFT) εστιάζεται στα έργα τέχνης, τα παιχνίδια και τα συλλεκτικά αντικείμενα κρυπτογράφησης. Όλο και περισσότερο, αναγνωρίσιμες επωνυμίες αδειοδοτούν το περιεχόμενό τους για NFT. Το φανταστικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι Sorare έχει εγγράψει πάνω από 100 ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην πλατφόρμα του, ενώ οι Smurfs , το Minecraft και ο Doctor Who του BBC έχουν όλα αποδοθεί ως NFT. Το Twitter κυκλοφόρησε τη δική του συλλογή NFT τον Ιούνιο του 2021. μήνες αργότερα, ανακοίνωσε σχέδια για επαλήθευση των avatar NFT των χρηστών.
Για τα παιχνίδια, τα μη ανταλλάξιμα κουπόνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαράσταση στοιχείων εντός του παιχνιδιού, όπως τα skins, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως τη μεταφορά τους σε νέα παιχνίδια ή την ανταλλαγή τους με άλλους παίκτες.
Οι δυνατότητές τους, ωστόσο, είναι πολύ ευρύτερες. Οι πιθανές εφαρμογές περιλαμβάνουν τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την έκδοση εισιτηρίων και την πώληση και εμπορία βιντεοπαιχνιδιών, μουσικής και ταινιών. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η ταινία θρίλερ Zero Contact έγινε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κυκλοφόρησε ως NFT. Εβδομάδες αργότερα, ακολούθησε το θρίλερ Lockdown με θέμα την πανδημία.
Οι εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών έχουν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των NFT, με τον εκδότη του Assassin’s Creed, Ubisoft να γίνεται η πρώτη μεγάλη εταιρεία παιχνιδιών που λανσάρει NFT εντός παιχνιδιού στα τέλη του 2021. Άλλες εταιρείες παιχνιδιών, όπως η Konami, έχουν πειραματιστεί με τα NFT, αλλά πολλοί παίκτες παραμένουν δύσπιστοι για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας(!) Τον Δεκέμβριο του 2021, ο προγραμματιστής GSC Game World εγκατέλειψε τα σχέδια να συμπεριλάβει NFT εντός του παιχνιδιού στο παιχνίδι του STALKER 2: Heart of Chernobyl, μετά από μια ευρεία αντίδραση μεταξύ των θαυμαστών.
Τα NFT αναμένεται επίσης να γίνουν βασικό συστατικό του μετασύμπαντος (metaverse), ενός επίμονου, κοινόχρηστου εικονικού κόσμου όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν ως τρισδιάστατα είδωλα. Εταιρείες όπως η Meta ( πρώην Facebook ), η Adidas , η Nike και η Samsung έχουν αποτολμήσει όλες στο metaverse, και τα περισσότερα brands αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Οι πλατφόρμες Metaverse όπως το Decentraland και το The Sandbox χρησιμοποιούν ήδη τα NFT για να αναπαραστήσουν οικόπεδα εικονικής γης και αντικείμενα εντός του παιχνιδιού, όπως ρούχα για avatars. Το επόμενο βήμα προς ένα ενιαίο, επίμονο μετασύμπαν πιθανότατα θα κάνει χρήση της διαλειτουργικότητας των NFT, επιτρέποντας στους χρήστες να μετακινούν εικονικά αντικείμενα μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών μετασύμπλεξης.
Περαιτέρω εφαρμογή μη ανταλλάξιμων διακριτικών (Non Fungible Tokens) θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιστοποίηση για προσόντα/πτυχία/ακαδημαϊκούς τίτλους, ευρεσιτεχνίες, αδειοδότηση λογισμικού, εγγυήσεις, ακόμη και πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου. Το έξυπνο συμβόλαιο (smart contract) ενός μη ανταλλάξιμου διακριτικού αποδεικνύει αμετάβλητα την ταυτότητα του παραλήπτη ή του ιδιοκτήτη και θα μπορούσε να αποθηκευτεί σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι για εύκολη πρόσβαση και αναπαράσταση.
Θα υπάρξει -ίσως- η μέρα που τα ψηφιακά μας πορτοφόλια θα μπορούσαν να περιέχουν απόδειξη για κάθε πιστοποιητικό, άδεια και περιουσιακό στοιχείο που κατέχουμε(?)