Any intelligent fool can make things bigger and more complex. It takes a touch of genius —and a lot of courage— to move in the opposite direction.
E. F. Schumacher 1973 book Small is Beautiful: A Study of Economics As If People Mattered.
E. F. Schumacher – Wikipedia
E F Schumacher : Οικολογική σκέψη για μια βιώσιμη κοινωνία
Ο Ερνστ Φρίντριχ Σούμαχερ (E. F. Schumacher) ήταν ένας πρωτοπόρος της οικολογικής οικονομίας, οικονομολόγος, φιλόσοφος και συγγραφέας που έζησε από το 1911 έως το 1977. Παρόλο που η ζωή του έλαβε τέλος πριν από περίπου μισό αιώνα, οι ιδέες του εξακολουθούν να έχουν σημαντική επίδραση στη σύγχρονη κοινωνία μας.
Η προσέγγιση του E F Schumacher στην οικονομία βασιζόταν στην ιδέα της ανθρωποκεντρικής οικονομίας, όπου ο σκοπός της οικονομίας είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ανθρώπου. Ωστόσο, ο Σκούμαχερ πίστευε ότι αυτή η προσέγγιση της οικονομίας οδηγεί σε ανεξέλεγκτη κατανάλωση πόρων και καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο Σούμαχερ έγινε γνωστός με την έκδοση του βιβλίου του “Small is Beautiful: A Study of Economics As If People Mattered” το 1973. Στο βιβλίο αυτό, ο Σούμαχερ αμφισβήτησε την παραδοσιακή οικονομική σκέψη και επέστρεψε στις αρχές της αειφορίας και της ανθρωπιστικής διάστασης της οικονομίας. Υποστήριξε ότι οι παραδοσιακοί οικονομικοί δείκτες, όπως το ΑΕΠ και ο προσδόκιμος ρυθμός ανάπτυξης, δεν μπορούν να μετρήσουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων ή την αειφορία του πλανήτη.
Η βιβλιογραφία της οικολογικής οικονομίας οφείλει πολλά στο έργο του Ερνστ Φρίντριχ Σουμάχερ και συγκεκριμένα στο βιβλίο του “Μικρό είναι όμορφο: Μια μελέτη της οικονομίας σαν να μετράει ο άνθρωπος”. Αυτό το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1973 και έγινε ένα από τα πιο επιδραστικά έργα στην ιστορία της οικονομικής σκέψης.
Στο βιβλίο του, ο E F Schumacher επιχειρεί να αναθεωρήσει τις κλασικές θεωρίες της οικονομικής σκέψης, οι οποίες βασίζονται στην αρχή της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και της αύξησης του ΑΕΠ. Ο Σουμάχερ υποστηρίζει ότι ο σκοπός της οικονομίας δεν είναι η απλή αύξηση του ΑΕΠ, αλλά η ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών και η δημιουργία μιας δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας.