info@marioz.gr | 2310512806

Το website σας είναι ασφαλές;

MARIOZ.GR - Κατασκευή Ιστοσελίδων και Eshop > Νέα & Άρθρα  > Google  > Το website σας είναι ασφαλές;
Το website σας είναι ασφαλές;

Το website σας είναι ασφαλές;

Αρχής γενομένης από τον Chrome 68, ο browser της Google θα αρχίζει να εμφανίζει τις ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν το HTTPS ως μη ασφαλείς. Όσον αφορά τα HTTP websites είναι τόσο ασφαλή όσο ήταν πριν, ωστόσο η Google θέλει πλέον να κάνει πιο εμφανές ποιες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση ή όχι. Το website σας είναι ασφαλές;

 

Πώς λειτουργούν τα ασφαλή HTTPS Websites;

 

Όταν επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση HTTPS, θα δείτε ένα γνώριμο πράσινο εικονίδιο και τη λέξη Ασφαλές δίπλα στην address bar. Ακόμη και αν πληκτρολογείτε passwords, παρέχετε στοιχεία πιστωτικών καρτών, η κρυπτογράφηση διασφαλίζει ότι κανένας δεν μπορεί να «διαβάσει» τα ευαίσθητα αυτά δεδομένα, όταν ταξιδεύουν από την συσκευή σας στον server του website. Αυτό σημαίνει ότι το website σας είναι ασφαλές!

 

Το HTTPS επίσης παρέχει προστασία έναντι των ιστοσελίδων που προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο και να μιμηθούν τη λειτουργία των νόμιμων και των αυθεντικών. Για παράδειγμα, αν είσαι συνδεδεμένος σε ένα δημόσιο Wi-Fi δίκτυο και συνδεθείς στο Google.com, οι servers της Google θα παρέχουν ένα πιστοποιητικό ασφαλείας που είναι έγκυρο μόνο για το Google.com. Αν η Google απλά χρησιμοποιούσε ένα μη κρυπτογραφημένο HTTP, δεν θα υπήρχε τρόπος να διαπιστώσεις αν είσαι όντως συνδεδεμένος σε ένα πραγματικό Google.com site ή σε κάποιο άλλο, που προσπαθεί να σε ξεγελάσει και να κλέψει το password σου.

 

Θα περίμενες το HTTPS να είναι πιο αργό από το HTTP, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι developers εργάζονταν πάνω σε μια νέα τεχνολογία, το HTTP/2 που θα αύξανε σημαντικά την ταχύτητα του web browsing,αλλά αυτό επιτρέπεται μόνο στις HTTPS συνδέσεις. Κάτι τέτοιο, κάνει το HTTPS αρκετά πιο γρήγορο από το HTTP.

Το website σας είναι ασφαλές;

Γιατί τα websites δεν είναι ασφαλή αν δεν είναι κρυπτογραφημένα;

 

Για τον απλό λόγο ότι οποιαδήποτε δεδομένα εισάγεις, στέλνονται σε μη κρυπτογραφημένη μορφή και ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα διαβάσει. Επιπλέον, φαίνεται επακριβώς η ιστοσελίδα που επισκέπτεσαι και οι σελίδες αυτής που διαβάζεις. Η Google και η Mozilla προσπαθούν να μεταφέρουν ολόκληρο το web στο αρκετά ασφαλέστερο HΤTPs. Το HTTP με απλά λόγια, θεωρείται μια ξεπερασμένη τεχνολογία που τα websites δεν πρέπει να χρησιμοποιούν. Πριν από πολλά χρόνια το HTTPS απαιτούσε περισσότερα χρήματα για να ενσωματωθεί και οι ασφαλείς HTTPS συνδέσεις ήταν πιο αργές από εκείνες τύπου HTTP.

 

Το 75% των ιστοσελίδων που έχουν δεχθεί επισκέψεις μέσω του Chrome στα Windows χρησιμοποιούν πλέον το HTTPS, σύμφωνα με έκθεση της Google. Είναι πλέον καιρός να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.